Kampi Studentët për Lumenjtë

Valbona, Shqipëri | 4-11 Korrik 2021

“Kampi Studentët për Lumenjtë” është një tubim një javor i studentëve, akademikëve, ekspertëve dhe mbrojtësve lokalë të lumenjve. Ne bashkohemi për një qëllim të përbashkët: të festojmë dhe mbrojmë lumenjtë e fundit të mbetur të rrjedhës së lirë të Evropës përmes bashkëpunimit, shkëmbimit të njohurive dhe veprimit krijues. “Kampi Studentët për Lumenjtë” e kësaj vere 2021 do të mbahet në lumin Valbona në Shqipëri.

 

Afati i fundit i aplikimit: 23 Maj 2021

COVID-19

Duke iu përmbajtur masave paraprake dhe rregulloreve të sigurisë së COVID, ekipi ynë ka besim se ne mund të bashkohemi në një mënyrë të sigurt. Prioritet i jepet mbledhjes me studentë nga Shqipëria dhe nëse lejojnë kufizimet e udhëtimit, ne jemi të lumtur të mirëpresim studentë dhe ekspertë nga e gjithë Evropa. Për të qëndruar fleksibël, ekipi ynë po përgatit një kamp fizik me elementë virtualë. Leksionet e kampit do të transmetohen në internet dhe materialet e seminarit do të jenë gjithashtu të arritshme dixhitalisht. Kjo do të lejojë që aktivitetet të zhvillohen njëkohësisht në të gjithë botën dhe të hapë mundësinë për ta kthyer njohurinë tuaj në veprim – pavarësisht nga vendndodhja juaj.

 

Shënim: nëse nuk jeni në gjendje të bashkoheni në kampin në Shqipëri, nuk do të duhet të paguani kontributin e kampit. Ne e kuptojmë se kjo mund të jetë e qartë vetëm në minutën e fundit – megjithatë, ju inkurajojmë të aplikoni për këtë kamp nëse jeni të lumtur të qëndroni të informuar.

 

 • Të gjithë ata që lejohen të udhëtojnë në Tropojë janë të mirëpritur në “Kampi Studentët për Lumenjtë”.
 • Të gjithë pjesëmarrësit duhet të ndjekin rregullat e qeverisë së tyre lokale dhe shqiptare në lidhje me provat e kërkuara të vaksinimit, dhe / ose testet negative (PCR).
 • Të gjithë pjesëmarrësit kanë përgjegjësinë të informohen dhe të ndjekin rregullat e qeverisjes së tyre lokale si dhe qeverisë shqiptare. Ne do t’ju mbajmë të azhurnuar në lidhje me situatën në Shqipëri.
 • Vendndodhja e “Kampi Studentët për Lumenjtë” është kryesisht jashtë, me hapësirë të mjaftueshme për të gjithë për të ruajtur distancën e tyre.
 • Pjesëmarrësve u kërkohet të sjellin mjaft maska. Maska shtesë do të jenë në dispozicion.
 • Ne do të sigurojmë teste të shpejta antigjeni për të gjithë pjesëmarrësit, leksionet dhe organizatorët pas mbërritjes. Në mes të javës, të gjithë pjesëmarrësve dhe organizatorëve u kërkohet të bëjnë një test shtesë të shpejtë të antigjenit.
 • Lumi Valbona, me ujin e tij të kristaltë dhe Alpet shqiptare përreth, është një nga lumenjtë e fundit të pacenuar në Evropë. Për komunitetin lokal Tropojan, lumi Valbona është një burim i qartë i jetës. Egërsia e saj, megjithatë, kërcënohet nga planet e ndërtimit të 14 hidrocentraleve të vegjël. Flora, fauna dhe habitatet ekologjike do të shkatërrohen. Disponueshmëria e ujit për komunitetet lokale dhe bagëtitë e tyre do të ketë gjithashtu një ndikim kritik. Vlerësimet e Ndikimit në Mjedis (VNM) nuk arritën të vlerësojnë si duhet këto ndikime. Mësoni më shumë rreth luftës kundër zhvillimit të hidrocentraleve në faqen e internetit të  TOKA, ku gjithashtu mund të gjeni një raport të hollësishëm nga WWF.
 • Tashmë nëntëdhjetë për qind e energjisë elektrike në Shqipëri prodhohet nga hidrocentralet, kryesisht nga diga të mëdha. Hidrocentralet e vegjël kritikohen për shkaktimin e një ndikimi disproporcionalisht të lartë krahasuar me kontributin e tyre të vogël në furnizimin me energji. Rreth Ballkanit, zëri për të ndaluar ndërtimin e hidrocentraleve të vegjël po rritet dhe qeveritë po tërheqin koncesionet dhe po ndalojnë subvencionet. Njëkohësisht, vëmendja ndërkombëtare për lumin Vjosa po rritet, duke kërkuar një park kombëtar të lumit të egër, në krahasim me zhvillimin e madh të hidrocentraleve. Gjatë Kampit Studentët për Lumenjtë , ne do t’i kushtojmë vëmendje polemikave dhe konflikteve në lidhje me mbrojtjen e lumit dhe zhvillimin e hidrocentraleve, speciet e kërcënuara dhe kornizat ligjore në faqen e internetit të Fushatës Shpëtoni Zemrën Blu të Europës.
 • Në Shqipëri hapësira qytetare është nën presion. Kjo do të thotë se nuk ka shumë hapësirë për komunitetet lokale për të protestuar ndaj zhvillimeve dhe për të marrë pjesë në proceset e vendimmarrjes. Për më tepër, ekzistojnë rreziqe dhe padrejtësi në lidhje me kundërshtimin e zhvillimit të mëtejshëm të hidrocentraleve, pasi sektori është i ndërlidhur me sektorin kriminal. Lufta për lumin Valbona që rrjedh është një nga më të fortat në veri të Shqipërisë por do të përfitonte nga një mbështetje më e gjerë, si në nivel lokal ashtu edhe në atë ndërkombëtar. Mbrojtësit e lumenjve përballen me rreziqe kur kundërshtojnë zhvillimin e hidrocentraleve dhe shohin pak rezultat në veprimet e tyre (p.sh. diga e parë në Valbona u ndërtua edhe pse vendimet e gjykatës ishin akoma në pritje).
 • Megjithëse zhvillimi i hidrocentraleve është çështja thelbësore për “Kampin Studentët për Lumenjtë” lumi Valbona kërcënohet gjithashtu nga minierat e zhavorrit, ndotja dhe mungesa e zhvillimit ekonomik. Ne i inkurajojmë pjesëmarrësit të trajtojnë çdo çështje që ka lidhje me lumin Valbona.
 • Përkundër kërcënimeve, “Kampi Studentët për Lumenjtë”, gjithashtu do të festojë lidhjen e fortë me lumin që ende jeton brenda shumë njerëzve.

Gjatë Kampit Studentët për Lumenjtë do të eksplorojmë dhe mësojmë nga lumi i pacenuar Valbona. Kampi synon të angazhojë pjesëmarrësit me kontekstin më të gjerë të ruajtjes së lumenjve dhe të lidhet ndërmjet disiplinave të ndryshme ku idetë mund të rrjedhin! Shikoni programin më poshtë:

 

Kampi Studentët për Lumenjte është i hapur për studentët Bachelor, Master dhe student doktorature nga GJITHA profesionet. Nëse nuk jeni regjistruar aktualisht në një universitet, ju jeni akoma i mirëpritur të merrni pjesë – thjesht na dërgoni një email në lidhje me situatën tuaj. Nëse jetoni në Shqipëri dhe jeni të interesuar të merrni pjesë si jo-student, ne jemi gjithashtu të lumtur t’ju dëgjojmë! (Nëse keni dyshime, mos ngurroni të na dërgoni një mesazh të shpejtë.) Shpresojmë të mirëpresim 5 pjesëmarrës nga Tropoja, 5 nga Shqipëria, 5 nga Ballkani dhe 5 nga rajoni më i madh Evropian.

 

 • Përdorni butonin “Aplikoni tani!” për të aplikuar dhe marrë pjesë në Kampin Studentët për Lumenjtë që zhvillohet nga 4 deri më 11 korrik, 2021. Deri në njoftimin e përzgjedhjes, në çdo kohë mund të tërhiqni aplikimin tuaj. Nëse nuk jeni në gjendje të udhëtoni në Tropojë dhe të bashkoheni me ne personalisht, do të mund të bashkoheni në një pjesë të aktiviteteve në internet ose rreth nga shtëpia afër një lumi. Ju nuk do të duhet të paguani derisa ne të jemi të sigurt se mund të na bashkoheni.

 

 • Për të aplikuar, ju lutemi plotësoni pyetjet në këtë formular aplikimi. Merrni kohën tuaj për t’iu përgjigjur pyetjeve pasi kjo do të na lejojë të bëjmë zgjedhjen e vështirë të pjesëmarrësve të Kampit! Pyetjet e mëposhtme do të bëhen brenda formularit:
 1. Cila është lidhja juaj me lumenjtë?
 2. Pse doni të merrni pjesë në kamp?
 3. Çfarë imagjinoni të mësoni nga kjo përvojë dhe ku do të dëshironit ta zbatonit këtë?
 4. Nëse do të mund të fillonit të zhvillonit Aksionin tuaj për Lumin Valbona tani çfarë do të ishte ai?
 5. A ka ndonjë gjë tjetër që do të donit të dinim ne?

Shënim: Meqenëse Kampi do të zhvillohet në anglisht, pjesëmarrësit duhet të jenë në gjendje të komunikojnë në anglisht – prandaj ne gjithashtu ju kërkojmë që të aplikoni në anglisht. Ne nuk do të marrim parasysh nivelin e gramatikës tuaj në procedurën e përzgjedhjes.

 

Apliko tani!

 

Procedura e përzgjedhjes

 • Ne besojmë se të gjithë kanë historinë e tyre personale. Për këtë arsye, ne nuk mund të përcaktojmë kritere të rrepta për të vlerësuar aplikimet. Prandaj, ekipi i plotë organizativ i Kampit do të caktojë një rezultat të përgjithshëm për çdo aplikim. Duhet të theksohet se ne synojmë një përzierje të ekuilibruar midis kombësive, gjinisë dhe profesioneve të studimit, të cilat mund t’u japin përparësi aplikantëve të caktuar.

Njoftimi i përzgjedhjes: 1 qershor 2021.

 

Mire Se Erdhet

Pas mbërritjes tuaj në Tropojë, ju do të ngrini çadrën tuaj dhe do të mirëpriteni me disa ushqime lokale! Këtu mund të njiheni me ekipin e River Collective dhe pjesëmarrësit e tjerë të Kampit.

 

Lugina – Lojë Serioze

 •  Për të thyer akullin ne do të prezantojmë Kampin me një lojë interaktive. Korrupsioni është një nxitës i njohur për zhvillimin e hidrocentraleve që është vështirë të kuptohet për disa dhe betejë e pamundur për të tjerët. Përmes kësaj loje, ju do të luani rolin e një banke investimesh, kryebashkiaku, kompanie ose banori lokal dhe të mësoni se si korrupsioni është pjesë e jetës. Do të hapë një diskutim mbi nevojën për të luftuar korrupsionin ose për ta pranuar atë si një kontekst në të cilin lumenjtë duhet të gjejnë një vend.

Tek Dita e Valbones

Shpesh, mënyra më e mirë për të mësuar në lidhje me një mjedis të ri është thjesht të zhytemi në të fillimisht.  Pas një seance të shkurtër përgatitore, në të cilën do të mësojmë rreth historisë sociale dhe mjedisore të luginës së Valbonës, do ta kalojmë ditën duke eksploruar zonën.  Qëllimi ynë do të jetë të sjellim trupat tanë në gjeografinë e Valbonës.  Ku lind e perëndon dielli, nga vjen e rrjedh lumi?  Ne do të flasim me vendas të mençur për të parë një vështrim më të mirë në historinë e luginës, marrëdhëniet që njerëzit e saj kanë me natyrën dhe pse është e rëndësishme të mbrohet lumi i bukur i Valbonës.

Pervoja Lumit

Në këtë ditë, ne do të eksplorojmë lumin Valbona me Raft!  Ndërsa përjetojmë vlerën rekreative të lumit Valbona, ne do të ndalemi për disa leksione dhe eksperimente breg lumit.  Këtu, proceset fizike që mbajnë një lumë të lirë të shëndetshëm dhe se si digat e hidrocentraleve do të ndikonin në këto procese do të bëhen të qarta.

Veprimet per Lumentje

Mundësia për t’i kthyer njohuritë tuaja në veprim!  Si një grup i pasionuar pas lumit, ne kemi një grup të larmishëm aftësish dhe ekspertize.  Me depërtimin që do të merrni mbi situatën lokale dhe bisedat frymëzuese rreth zjarreve, do të punoni në grupe të vogla për të zhvilluar një projekt dhe për të kontribuar në shëndetin afatgjatë të këtyre ekosistemeve lumore.  Për t’ju ndihmuar të zhvilloni projekte ndërdisiplinore, gjithëpërfshirëse të ruajtjes së lumenjve, ju keni mundësinë të bashkoheni në disa punime dhe leksione të zgjedhura nga ju.  Lexoni për të marrë një paraqitje të shkurtër të punimeve të ndryshme që ju presin!

Workshop: Cilësia e ujit dhe lumenjtë e pastër

Duke përdorur vegla të ndryshme për matjen e cilësisë së ujit, ne do të hedhim një vështrim mbi cilësinë e ujit të lumit Valbona dhe do të diskutojmë se çfarë mund të mësojmë nga të gjitha parametrat.  Cili është ndikimi i formave të ndryshme të ndotjes në këto parametra dhe cilat masa mund të merren për të mbajtur lumenjtë tanë të pastër?

 

 Workshop: Shkenca Qytetare – Si dhe nga filloj?

Me lumin Valbona si një rast studimi, ne do të zhvillojmë një fushatë shkencore qytetare, duke identifikuar nevojat e të dhënave, dhe grupin e mundshëm të qytetarëve për t’u angazhuar në mbledhjen e të dhënave.

 Workshop: Redaksia

Libra, revista, fanzines, harta, komike, dhe shumë fjalë të tjera në internet dhe të shtypura.  Të gjitha ato janë pjesë e botës editoriale.  Në këtë seminar, ne do të paraqesim bazat e punës editoriale, përdorimet e saj për projekte mjedisore dhe do të tregojmë disa shembuj të projekteve të kryera nga anëtarët e ekipit tonë në formate të ndryshme.  Ndoshta ju përfundoni duke shkruar librin tuaj për lumenjtë!

 Bioblitz me fokus tek bimët

Ne do të presim një bioblitz të përqendruar në bimë bregore, ku do të mësojmë emrat e bimëve vendase, karakteristikat dhe përdorimet medicinale.  Përmes etnoekologjisë, qëllimi ynë është të kuptojmë kuptimet e shumta kulturore të natyrës.  Në fund të aktivitetit, ne do të përgatisim disa çajra të këndshëm bimor me bimë vendase, për të shijuar fuqinë e bimëve!

 

 Workshop: Çfarë është Ekofeminizmi?

Marrëdhëniet e pabarabarta gjinore dhe padrejtësia globale janë e njëjta kulturë që nxit shfrytëzimin e ekosistemeve tona lumore.  Si lindi kjo dhe si e lundrojmë këtë?  Së bashku, ne do të punojmë për shpërndarjen e ideve dhe vlerave ekofeministe përmes artit, humorit dhe diskutimeve të hapura.

Workshop: Artifikoni Shkencën tuaj!

Shkenca ose arti nuk janë në gjendje të shpjegojnë botën në të cilën jetojmë.  Sidoqoftë, duke bashkuar shkencat dhe artin, ne jemi në gjendje të eksplorojmë fusha të reja për të kuptuar planetin dhe jetën që e frenon atë.  Në këtë seminar, ne do të punojmë për kthimin e tezës, projektit, hulumtimit tuaj, apo edhe një artikulli të revistës shkencore që ju doni, në Art!

 Workshopi: Tregimi dixhital – Aktivizmi përmes filmit

Ne mund të krijojmë histori me ndikim për të mbrojtur lumenjtë tanë.  Në këtë workshop me tre pjesë, mësoni se si të gjeni, krijoni dhe fuqizoni historitë tuaja të rëndësishme për jetën duke përdorur teknologjinë e përballueshme që tashmë keni.  Akordohuni nga kudo në botë – kjo sesion do të kërkojë pjesëmarrjen tuaj dixhitale para dhe pas SRC!

Stuhi mendimesh: Mbrojtja ligjore tani dhe në të ardhmen

Gjatë këtij sesioni, ne do të diskutojmë mënyrat e ndryshme që lumenjtë mund të mbrohen bazuar në mjetet aktuale ligjore.  Kur janë efektive parqet kombëtare ose zonat e tjera të mbrojtura?  A do të ishte i realizueshëm një Park Kombëtar i Alpeve Shqiptare?  Ne më pas shqyrtojmë qasje të reja që janë duke u zhvilluar në të gjithë globin.  A mund të ketë një lumë të drejta, mbi cilat vlera do të bazohej dhe a do të ishte një kornizë e tillë efektive në mbrojtjen e lumenjve në Shqipëri?

 Diskutim: Alternativat e Zhvillimit Ekonomik

Nxitja më e madhe për zhvillimin e hidrocentraleve është e rrënjosur në një sistem të rritjes së vazhdueshme ekonomike dhe mitit se hidrocentralet janë energji e gjelbër.  A ka alternativa për të realizuar sigurinë financiare që përfiton nga popullata lokale?  Ne konsiderojmë mundësi si turizmi i qëndrueshëm dhe zhvillimi bujqësor.

Aktiviteti I Mbremjes

Në mbrëmje, kemi disa aktivitete ku mund të tregohen histori.  Ne ftojmë vendasit që të bashkohen me ne për disa ushqime lokale dhe të ndajnë historitë e tyre ose disa këngë me ne.  Ne do të kemi një natë filmi, disa biseda të hapura shkencore ku mund të ndani punën tuaj dhe do të bëni zjarre.  Mos ngurroni të sillni instrumentin tuaj për disa seanca spontane frymezuese!

Logjistikë

Në këtë faqe të hollësishme të udhëtimit të mbledhur nga TOKA, ju gjeni të gjitha informacionet që ju nevojiten për të planifikuar udhëtimin tuaj në Valbona. Nëse vendosni të vini me makinë, ne ju inkurajojmë të udhëtoni së bashku dhe ne do t’ju ndihmojmë të lidheni me pjesëmarrësit e tjerë.

Ne do të bëjmë kamping në natyrë. Nuk ka nevojë për përvojë, por jini të gatshëm të përjetoni jetesë në natyrë! Nëse nuk keni pajisje kampingu (çadër, çantë gjumi) ne mund t’ju ndihmojmë ta rregulloni këtë.

Kontributi

Kampi do të jetë pa kosto për pjesëmarrësit nga Shqipëria dhe Kosova. Ne kërkojmë nga të gjithë pjesëmarrësit e tjerë të paguajnë një kontribut që na ndihmojnë të mbulojmë shpenzime si ushqimi, logjistika, kampingu dhe Përvoja e Lumit. Shuma totale e kërkuar është 250 €, – për studentët Bachelor dhe Master dhe 500 €, – për studentët e Doktoraturës. Nëse ju, si student Doktoraturës, nuk mund të merrni kontributin e financuar përmes institucionit tuaj, ju lutemi na njoftoni përmes formularit të aplikimit. Ne nuk duam që gjendja juaj financiare të jetë arsyeja pse ju nuk mund të merrni pjesë në Kamp. Nëse ju, si student jo-shqiptar, nuk jeni në gjendje të paguani këtë kontribut, ju lutemi na tregoni në formularin e aplikimit.

 

Dates to keep in mind
Application deadline: May 20th, 2021
Selection announcement: June 1st, 2021
Students for Rivers Camp: July 4-11, 2020